AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Cuprins

Zonele cele mai afectate de eczema atopică

Au, mă mănâncă! Fața, pliurile coatelor, spatele genunchilor, mâinile sau gleznele: dermatita atopică afectează diferite zone în funcție de vârstă, dar toate au un lucru în comun: pielea uscată, pete roșii și mâncărimi foarte neplăcute.

În faza de puseu, simptomele sunt pete roșii, mâncărimi, supurație, îngroșarea pielii și urme de scărpinat. În timpul perioadelor de repaus, pielea rămâne marcată de o uscăciune semnificativă. Zonele afectate de dermatita atopică variază în funcție de vârstă, de gravitate și de momentul examinării, dacă ești în fază de puseu sau în fază de repaus. Urmează ghidul pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate.

Gaspard are adesea erupții pe față, care pot fi foarte extinse, mai ales că această zonă este neprotejată și are tendința de a se scărpina. Așa că încerc să aplic un tratament de două ori pe zi pentru a calma mâncărimile.

Céline, mama lui Gaspard, în vârstă de 2 ani.

Zonele afectate de eczema atopică la sugari

În cazul bebelușului tău, petele sunt localizate în principal pe față (obraji, în spatele și sub urechi), pe gât și pe membre. Trunchiul poate fi, de asemenea, afectat, dar zona feselor este, de obicei, cruțată (ce bine!). Rezultatul: piele uscată, inflamație constantă... iar micuțul tău nu reușește să doarmă liniștit. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Zonele afectate de eczema atopică
la copii

De la vârsta de 2 sau 3 ani, eczema atopică își schimbă localizarea: observăm leziuni supurante, apoi cruste și lichenificare (adică o îngroșare a pielii în pete de culoare roz închis, apoi maro, traversate neregulat de șanțuri adânci). Ele apar cel mai adesea pe corp la nivelul pliurilor (gât, coate, genunchi) și al extremităților (mâini, încheieturi, glezne). Rezultatul este un mare disconfort, atât ziua, cât și noaptea, și o dorință frenetică de a se scărpina...

Zonele afectate de eczema atopică
la adulți

La adulți, există trei fenomene majore: lichenificarea pielii (aceasta se îngroașă și formează pete mai dure și mai întunecate, ușor striate), prurit intens (mâncărime) și xeroză (sau uscăciunea pielii). Dermatita atopică se dezvoltă pe corp la nivelul pliurilor de flexie, la încheieturile mâinilor, la nivelul gleznelor și pe față și pleoape. Capul, scalpul, gâtul, partea superioară a trunchiului și umerii pot fi, de asemenea, afectați. Disconfortul este adesea agravat de disconfortul estetic. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Dermatita atopică: care sunt tratamentele? 

Indiferent de vârstă și de zonele afectate, tratamentul constă în folosirea dermocorticoizilor doar pe leziuni și aplicarea unui emolient pe tot corpul. În faza de puseu, corticosteroizii topici sunt eficienți, deoarece sunt agenți antiinflamatori puternici.

Cortizonul poate fi aplicat pe piele sub formă de creme, unguente, geluri sau loțiuni. Aplicarea unui emolient este necesară în fiecare zi în faza de puseu. În faza de repaus, tratamentul constă în aplicarea zilnică a unui produs de îngrijire emolient pe tot corpul. Emolienții, aplicați zilnic, calmează pielea și acționează pentru a reduce inflamația și uscăciunea pielii, prevenind astfel apariția fazelor de puseu. Și, bineînțeles, în fiecare zi, folosește produsul de curățare potrivit la duș sau în baie - unul care să nu conțină săpun și cu un pH fiziologic. 

Sus