AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Cuprins

Când suferi de mâncărimi: pielea uscată și eczemele

De ce am mâncărimi?

Atunci când conținutul de apă din epiderm (stratul superior al pielii) scade sub nivelul normal, pielea devine deshidratată și fragilă și apar primele simptome (neplăcute!) ale pielii uscate. Xeroza (așa cum se numește această afecțiune a pielii) are ca rezultat o piele subțire și cu aspect de solzi. De aici și termenul des folosit de piele de crocodil. Simți adesea senzația de strângere, pielea își pierde suplețea și începe să te mănânce...

Atunci când uscăciunea și mâncărimea sunt mai intense și mai regulate și apar pete roșii, poate fi vorba de eczemă (sau dermatită atopică), o afecțiune cronică care afectează în principal copiii, dar care afectează și viața multor adulți. Iar atunci când aceste simptome sunt ocazionale, este mai probabil să fie vorba de eczemă de contact - o alergie punctuală cauzată de un produs iritant.

În cele din urmă, și alți factori (stres, cicatrici sau înțepături de insecte) pot provoca mâncărimi. În toate cazurile, există soluții pentru a atenua aceste simptome și pentru a preveni apariția erupțiilor. Urmează ghidul!

Dermatita atopică

Dermatita atopică (sau eczema), care este adesea de origine genetică, evoluează între pusee inflamatorii și perioade de repaus. Care sunt cauzele? Disfuncție la nivelul pielii (bariera cutanată) care duce la uscăciunea pielii (xeroză) și la inflamație (pete roșii). Mai slab protejată, pielea este mai reactivă la mediul înconjurător. Pentru a afla mai multe despre această afecțiune, cum să ai grijă de pielea ta și cum să faci față mai bine atopiei, citește aici!

DERMATITA ATOPICĂ

Eczemele de contact

Această eczemă este declanșată de contactul pielii cu un agent iritant (nichel din bijuterii și accesorii, produse de uz casnic, mănuși din latex, coloranți etc.). Acest tip de dermatită (sau eczemă) apare ocazional atunci când pielea a fost în contact cu acest iritant: medicul tău dermatolog poate face teste pentru a identifica cauza. Vrei să afli mai multe despre cauze, zonele afectate și despre cum să o gestionezi mai bine? Noi îți spunem totul. 

ECZEMA DE CONTACT

Cele mai frecvente simptome sunt mâncărimile, senzația de strângere, furnicăturile și scuamele (adică pielea care se descuamează sau se exfoliază), care provoacă disconfort zilnic. Pielea ta arată ca o „piele de crocodil”. De fapt, acest lucru este legat de o compromitere a barierei cutanate. Această uscăciune poate fi, de asemenea, legată de medicamente sau, pur și simplu, de vârstă. Experții noștri te pot ajuta să înveți cum să îngrijești, să hidratezi și să hrănești pielea foarte uscată. 

XEROZA

Mâncărimile pielii pot fi cauzate și de expunerea la vreme rece sau caldă, sarcină, înțepături de insecte sau medicamente... dacă nu cumva sunt cauzate de stres. Să facem un inventar al acestor alte cauze. 

ALTE MÂNCĂRIMI

Sus