AD_ATOPIC-DERMATITIS_BLACK-MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021
Cuprins

Dermatita atopică la bebeluși și copii

Bebelușul sau copilul tău are pete roșii, cruste și o nevoie puternică de a se scărpina? Este vorba, probabil, de dermatită atopică, adică de o inflamație cauzată de o barieră cutanată afectată și, prin urmare, de o piele mai puțin capabilă să se apere împotriva agresorilor externi. Pentru a fi sigură, cel mai bine este să consulți un medic, care va efectua teste, dacă este necesar. Și pentru a-ți îmbunătăți viața de zi cu zi cu aceste simptome (mai ales noaptea, când mâncărimea este mai intensă), experții noștri îți împărtășesc sfaturile lor. 

Eczema atopică la copii în cifre

1/10

copii afectați de această afecțiune ¹

60%

din cazuri, afecțiunea apare înainte de vârsta de 1 an ²

7 ani

vârsta medie la care afecțiunea dispare ¹

peste 50%

dintre pacienți au un părinte afectat ¹

¹ Site web www.inserm.fr 

² Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Care sunt simptomele dermatitei atopice
la copii?

Eczema atopică la bebeluși și copii este enervantă, dar apare foarte des: aceasta este cea mai frecventă afecțiune cutanată la copii. Simptomele acesteia: pete roșii, uscăciunea pielii, mâncărimi greu de suportat de către copii. Cauza? Disfuncție la nivelul pielii (mai exact, a barierei cutanate) care duce la uscăciunea pielii (numită xeroză) și la inflamații (de unde și petele roșii). Fiind mai slab protejată, pielea este mai reactivă la mediul înconjurător și reacționează în consecință.

AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

În timp, am învățat să anticipez fazele de puseu și să îmi ajut copilul să doarmă mai bine.

Thomas, tatăl lui Theo, 18 luni
AD_ATOPIC-DERMATITIS_BABY_LARGE_2021 492x492

De ce are bebelușul meu
dermatită atopică?  

Până în prezent, această afecțiune nu a fost încă pe deplin explicată. Cauzele dermatitei atopice sunt genetice, ereditare și de mediu. Ce știm: mai mult de jumătate dintre copiii care au pielea atopică au un părinte care are și el această afecțiune. Cu toate acestea, s-a observat că atopia se dezvoltă din ce în ce mai mult în țările industrializate, probabil din cauza unei schimbări în mediul înconjurător (spălarea excesivă a pielii, poluarea etc.).

Zone cu eczemă atopică
la bebeluși și copii

La bebeluși și sugari, leziunile (sau petele) sunt localizate în principal pe față (obraji, sub și în spatele urechilor), gât și membre. Trunchiul poate fi afectat. Din fericire, zona scutecului este de obicei cruțată. La copii, se pot observa leziuni, în special la nivelul pliurilor (gât, coate, genunchi) și al extremităților (mâini, încheieturi, glezne).

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-SON-BACK-ITCHING_LARGE_2021

Ameliorează mâncărimile
din timpul fazelor de puseu

Pentru a-ți ajuta copilul, cel mai bine este să tratezi pielea, atât în faza de puseu, cât și în faza de repaus. În timpul fazelor de puseu, este important să aplici zilnic tratamentele recomandate de medicul tău dermatolog, inclusiv dermocorticoizi, precum și să alegi un produs de curățare și un emolient specific pentru pielea atopică a bebelușilor. 

Îngrijirea pielii atopice
între fazele de puseu 

Chiar și atunci când nu te confrunți cu un episod de puseu, trebuie să continui să aplici zilnic un produs emolient de îngrijire a pielii și să folosești în același timp un produs de curățare adecvat în baie sau la duș. Pielea are întotdeauna nevoie de ajutor și, cu ajutorul tău, poate întârzia următorul episod acut. Pentru a aplica emolientul, asigură-te că pielea este curată și încălzește produsul între mâini înainte de a-l aplica uniform pe corp, masându-l foarte ușor.
Îngrijirea pielii atopice la bebeluși și copii 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021

Copii:
să vorbiți despre dermatita atopică face bine!

Perioadele inflamatorii duc adesea la tulburări de somn, la o concentrare redusă la școală, pe scurt, la o schimbare reală a calității vieții, nu numai pentru copil, ci și pentru întreaga familie. Prin urmare, poate fi foarte util să vorbiți despre această afecțiune și despre disconfortul pe care îl provoacă, pentru a arăta că este luată în considerare fără a o minimiza sau dramatiza. 

Cum îmi găsesc cuvintele potrivite pentru a-mi sprijini copilul 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare 

Mai multe sfaturi pentru pielea atopică 
 

Sus