AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Eczema atopică: vorbind cu copilul meu

Bebelușul sau copilul tău suferă de eczemă atopică încă de când era mic (sau chiar foarte mic). Aceste faze de puseu îl supără în mod regulat atât ziua cât și noaptea! Și indiferent de câte ori îi spunem să nu se scarpine, nu se poate abține (și nu putem să-l învinovățim). Această mâncărime îi poate afecta concentrarea la școală, îl poate împiedica să adoarmă seara și chiar îl poate trezi în timpul nopții. Iar de la o anumită vârstă, să te confrunți cu pete roșii și coji nu este întotdeauna ușor. Pe scurt, eczema are un impact semnificativ asupra calității vieții copilului tău. Pentru a-l ajuta și a-l liniști, indiferent de vârstă, îți prezentăm câteva sfaturi și obiceiuri bune pe care să le adopți (și să le transmiți!).

  • Încurajează-l: este important să-i vorbești pentru a-l calma și pentru a reduce anxietatea, iar tandrețea și îmbrățișările tale îi vor face bine.
     
  • Explică-i: spune-i bebelușului că pielea lui este fragilă și că îl doare. Dar, împreună, vom fi mai puternici, astfel încât această durere să ne deranjeze mai puțin. 
     
  • Calmează-l: „Hai să punem niște cremă, va fi mult mai bine! Ah, da, văd că îți face bine... Un truc magic de răcorire ca să nu te mai scarpini! ”
  • Încurajează-l: explică-i că, prin respectarea unei rutine de igienă și a sfaturilor de îngrijire zilnică (băi scurte, unghii scurte și cremă în fiecare zi), scărpinatul se reduce și fazele de puseu devin mai rare!
     
  • Explică-i: dermatita atopică este atunci când pielea este la fel de fragilă ca un fluture sau ca un fulg de zăpadă. Atunci când este prea cald sau prea mult praf, de exemplu, apar pete roșii și apoi apare nevoia de a ne scărpina tare, ca un strigăt de ajutor.
     
  • Liniștește-l: nu dramatiza prea mult situația și arată-i că ai încredere că în viitor va fi mai bine. De asemenea, copilul poate face un desen pentru a ilustra ceea ce simte. 
     
  • Și de ce să nu citești (sau recitești) broșurile dedicate „Super noaptea lui Camille”? Acestea ajută la exprimarea în cuvinte a eczemei!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Pentru a trata eczema, dialogul părinte-copil este esențial pentru a-i liniști și pentru a aborda impactul psihologic: acest schimb face parte din procesul de vindecare”.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

  • Încurajează-l: copilul dumneavoastră este din ce în ce mai „mare” și este curios să învețe, putem cu ușurință să aprofundăm explicațiile.
     
  • Explică-i: dermatita atopică rareori durează toată viața, de obicei ea se ameliorează cu timpul. Și nu este contagioasă: copilul tău poate continua să se joace cu prietenii fără teama de a o răspândi.
     
  • Liniștește-l: la această vârstă, suntem deosebit de sensibili la ceea ce cred ceilalți despre noi; îi poi reaminti copilului tău că nu este singurul care se confruntă cu acest lucru, că li se întâmplă și altor copii și că nu este „diferit”. Recunoaște-i durerea și disconfortul, este important pentru el să simtă că îl înțelegi și că îl sprijini ascultându-l. La final, laudă-l pentru că și-a aplicat singur crema și pentru cât de „matur” este!
  • Încurajează-l: dermatita atopică se ameliorează cu timpul. Urmând o rutină de igienă și sfaturi de îngrijire zilnică, scărpinatul se reduce și fazele de puseu devin mai rare! Iar vestea bună este că nu este contagioasă!
     
  • Explică-i: este o afecțiune în care pielea nu-și mai îndeplinește perfect rolul de protecție. Lasă să se evapore prea multă apă, așa că se usucă și lasă să pătrundă mai mulți alergeni. Apare o reacție inflamatorie: pete roșii și mâncărimi. Printre factorii declanșatori se numără produsele de curățenie dure, praful, lâna, anumite alimente, temperaturile extreme, băile lungi și fierbinți... Afecțiunea este cronică: poate să dispară și să reapară, dar la această vârstă, fazele de puseu ar trebui să fie mai rare.
     
  • Liniștește-l: evită cu orice preț minimizarea; un adolescent poate simți că nu este luat în serios și că sentimentele sale sunt minimizate.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

Alte sfaturi pentru pielea atopică
 

Sus