AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Eczema atopică și sportul

Tu sau copiii tăi aveți pielea atopică: pielea uscată, petele roșii și mâncărimile sunt o realitate zilnică. Această situație te poate face să renunți la activitățile sportive, deoarece expunerea la soare, la frig sau la transpirație poate agrava simptomele. Cu toate acestea, adoptând obiceiurile corecte, poți profita de toate beneficiile și le poți face un aliat important pentru a te simți mai bine și pentru a te gândi la altceva decât la mâncărimi! Îți prezentăm câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le iei pentru a putea participa la activitățile sportive fără griji.

  • Redu efectele iritante ale transpirației: șterge-te în mod regulat cu un prosop (și nu cu tricoul, dacă transpiri), întotdeauna fără a freca.
     
  • Bea multă apă cu regularitate.
     
  • Alege-ți cu grijă hainele: poartă haine din bumbac, suficient de largi pentru a-i permite transpirației să iasă și, dacă este posibil, cu cusături exterioare pentru a evita iritațiile. Spală-te bine, fără balsam de rufe, după fiecare antrenament.
     
  • Spală-te imediat după antrenament: clătește-te cu apă proaspătă pentru a evita contactul prelungit cu agenți iritanți, cum ar fi clorul sau transpirația, și optează pentru un produs de curățare fără săpun, cu pH fiziologic (nu cel din vestiar!). Usucă pielea și, dacă este posibil, aplică un produs emolient de îngrijire a pielii imediat ce ai ieșit de la duș, pentru a calma pielea care ar putea fi fragilizată.
     
  • Protejează-te de soare, precum și de temperaturile „extreme”: pielea atopică trebuie protejată și mai mult - aplică o cremă solară adecvată, fără parfum, la fiecare două ore și poartă o șapcă. De asemenea, ar trebui să eviți activitățile intense la temperaturi exterioare sub -5°C sau peste +30°C (în special în timpul perioadelor de poluare maximă foarte alergenică), deoarece aceste diferențe de temperatură fragilizează pielea.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Exercițiile fizice și sportul sunt aliați în tratarea afecțiunilor cutanate, datorită efectelor pozitive pe care le au asupra moralului și stării de bine, care ajută la contracararea unuia dintre factorii agravanți ai crizelor de dermatită atopică: stresul.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

  • Înainte de a intra în apă, aplică o cremă cu efect de barieră pe toate zonele afectate de eczemă, care va crea o peliculă protectoare, o barieră împotriva agenților iritanți, cum ar fi clorul sau sarea.
     
  • Când ieși din apă, clătește-te rapid cu apă curată (timp de un minut întreg) și apoi usucă-te ușor, tamponându-te cu un prosop curat. Sfat: optează pentru un prosop din microfibră, care este mai moale pentru pielea sensibilă (și se usucă foarte repede!).

Nu este indicat să folosim deodorant dacă avem eczeme?

Transpirația și deodorantul pot provoca iritații, în special deodorantele antiperspirante care conțin săruri de aluminiu nerecomandate pentru pielea sensibilă. Așadar, cel mai bine este să eviți să le folosești, cel puțin înainte de o sesiune de exerciții fizice. Iar dacă renunțarea la deodorant ți se pare de neconceput, optează pentru un deodorant fără alcool și fără parfum și aplică-l după antrenament și după duș.

DERMALIBOUR+ BARRIER

Cremă cu efect de barieră

Această cremă protectoare oferă protecție de lungă durată pentru pielea afectată de clor și sare, precum și de iritațiile cauzate de transpirație. Textura sa cu efect de „a doua piele” lasă o peliculă catifelată și protectoare.

Cremă izolantă DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR+ BARRIER
Sus