AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Eczema atopică: ameliorarea mâncărimii

„Mă mănâncă atât de tare! Nu! Nu te scărpina! „Cunoști acest mic dialog? S-ar putea să îl fi purtat cu copiii tăi... sau cu tine însăți. Și totuși, scărpinatul, deși oferă o alinare imediată, sporește mâncărimea agravând petele roșii și iritația, ca să nu mai vorbim de riscul de infecție dacă ai mâinile sau unghiile murdare. Deci, care sunt soluțiile împotriva mâncărimilor? Îți împărtășim câteva sfaturi, aprobate de profesioniști (și de părinți!).

 • Aplică tratamentul prescris sau produsul de îngrijire a pielii pe zonele afectate în fiecare zi. Este esențial să urmezi o rutină zilnică de îngrijire a pielii pentru o ameliorare de durată. 
   
 • Optează pentru un produs de curățare emolient fără săpun, ultra-delicat, care respectă pH-ul și bariera pielii (scutul împotriva agresorilor).
   
 • Limitează băile sau dușurile la cinci minute și cu apă călduță (maximum 35°C).
   
 • Usucă-te prin tamponare, nu prin frecare, când ieși de la duș sau după ce te speli pe mâini.
   
 • Alege haine largi pentru a limita iritațiile.
   
 • Evită contactul alergenic cu acarienii de praf folosind o protecție de saltea rezistentă la acarieni și renunțând la covoare.
   
 • Nu te înveli prea mult noaptea și menține temperatura camerei între 18 și 20°C

Cum poți combina gesturile de barieră cu prevenirea eczemelor?

Spălarea excesivă a mâinilor cu apă caldă și săpun afectează bariera pielii și o face mai sensibilă la alergeni și iritanți. Așa apar petele roșii și mâncărimile...
Sfaturi pentru a-ți salva mâinile: 
 

 • Optează pentru geluri hidroalcoolice în locul soluțiilor, care sunt mai lichide, dar mai iritante. 
   
 • Optează pentru un ulei de curățare atunci când spălarea cu apă este singura opțiune. 
 • Frigul este foarte calmant și acționează ca un fel de anestezic: păstrează emolientul în frigider pentru o calmare mai intensă atunci când îl aplici sau pune o pungă de mazăre congelată pe zona respectivă. Pentru a evita arsurile, nu o lăsa prea mult timp sau înfășoar-o într-o cârpă.
   
 • Ține-ți mâinile ocupate cu o minge antistres, de exemplu, sau, mai bine, scarpină un substitut, cum ar fi o bandă Velcro plasată pe un articol de îmbrăcăminte sau pe un animal de pluș pentru cei mici.
   
 • Ține-ți mintea ocupată pentru a-ți distrage atenția de la mâncărimi: o mică sesiune de relaxare sau de exerciții fizice, cufundă-te în muzica preferată sau apelează chiar la ajutorul unui terapeut de relaxare atunci când ai faze de puseu frecvente.
   
 • Păstrează-ți unghiile, sau unghiile copilului tău, tăiate scurt sau bine pilite, pentru a nu deteriora și mai mult pielea deja foarte fragilă.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Pentru a ameliora fazele de puseu și a face eczema mai suportabilă, este esențial să nu te scarpini. În mod ideal, ar trebui să îți distragi atenția sau să încerci o metodă de relaxare, cum ar fi meditația. Un truc ar fi să păstrezi în buzunar o pietricică mică și plată pe care să o treci peste piele atunci când te mănâncă prea tare. Răceala pietrei și masajul blând al zonei sunt o modalitate de a păcăli senzațiile de mâncărime fără să te rănești, indiferent dacă sunteți mici sau mari. Alte persoane preferă să aplice o compresă rece sau o cârpă din finet proaspătă și curată. Dar ai grijă să nu folosești un cub de gheață, deoarece acesta poate arde pielea.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL este o gamă de produse de îngrijire a pielii care răspunde perfect nevoilor pielii uscate predispuse la eczeme atopice pentru întreaga familie, datorită acțiunii sale anti-prurit și formulelor sale care pot fi utilizate încă de la naștere. 

Îngrijirea pielii atopice
EXOMEGA CONTROL
Sus