AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Dermatita atopică: care sunt tratamentele?

Tratarea dermatitei atopice sau a eczemelor necesită îngrijire prin hidratare zilnică și constantă (o adevărată rutină!) pentru a menține și întări bariera cutanată și a evita apariția fazelorde puseu, dar din fericire există și tratamente medicale care pot fi luate în considerare pe lângă îngrijirea zilnică a pielii. Cortizonul este cel mai bine cunoscut (și adesea cel mai eficient) tratament, dar poate fi necesară o combinație de medicamente pentru a calma crizele inflamatorii cauzate de eczema atopică severă. Ce tratamente antiinflamatorii sunt disponibile? Ce produse de îngrijire emoliente ar trebui adoptate pentru a completa aceste tratamente medicale? Facem un bilanț aici pentru a te ajuta să găsești soluții. 

 • Aplicarea unei creme cu cortizon (sau dermocorticoizi) rămâne cel mai frecvent și mai eficient tratament: acesta este un antiinflamator și, prin urmare, ajută la ameliorarea inflamației și a mâncărimilor asociate cu eczema. 
   
 • Dermocorticoizii sunt un medicament: medicul trebuie să îți prescrie acest tratament înainte de a-l putea utiliza. În funcție de vârsta ta sau de zona afectată, acesta îți poate sugera dermocorticoizi sub formă de cremă, unguent, gel sau loțiune.
   
 • Dacă dermocorticoizii nu au efect, în cazurile de eczeme foarte extinse sau pe zonele cele mai sensibile, cum ar fi fața sau pleoapele, medicul poate opta pentru imunosupresoare topice sau tablete (Tacrolimus). Un alt tratament este fototerapia (tratamentul cu raze UV). În toate cazurile, medicul este cel care trebuie să stabilească tratamentul cel mai adecvat. 
   
 • Aplicarea de dermocorticoizi nu este suficientă pentru a trata eczema atopică pe termen lung: este esențială îngrijirea zilnică cu un emolient pentru a repara bariera cutanată.
   
 • Pentru curățare, alege un ulei de duș adecvat sau un gel fără săpun pentru a calma și a preveni uscăciunea, apoi aplică emolientul ales de tine pentru a hrăni pielea în profunzime. 

Tratamentul cu cortizon: (mai) poți ieși la soare?

Cortizonul, sau dermocorticoizii, reprezintă tratamentul standard pentru eczeme și oferă o ameliorare rapidă a fazelor de puseu. Deși eczema tinde să se atenueze în timpul verii, datorită efectului luminii UV asupra pielii, este posibil să fie nevoie să aplici dermocorticoizi chiar și în timpul verii. Nu îți face griji, acest lucru este posibil! Dermocorticoizii nu reacționează la soare, dar pielea ta reacționează, așa că nu uita să aplici întotdeauna protecție solară după aplicarea cremei cu cortizon. 

 • În faza de repaus (sau între fazele de puseu) este esențial să acționezi în fiecare zi pentru a reduce uscăciunea pielii și pentru a reduce riscul de inflamație. Pentru a realiza acest lucru, adoptăm o rutină zilnică de curățare delicată și îngrijire emolientă a pielii (și ne ținem de ea!). 
   
 • Pentru duș sau baie, alege geluri și uleiuri dermatocosmetice special formulate pentru a minimiza riscul de reacții alergice (fără săpun, cu un pH sub 5,5). Acestea vor avea un efect antiinflamator și de refacere a lipidelor, ideal pentru a pregăti și maximiza efectul produselor emoliente de îngrijire a pielii. 
   
 • După duș, aplică un produs emolient de îngrijire a pielii la alegere (balsam, cremă, lapte etc.). Sfat: încălzește mai întâi produsul între mâini, apoi aplică-l ușor, cu mișcări ample, fără a freca, pe pielea încă ușor umedă. Iar dacă pielea ta nu se simte suficient de catifelată sau calmată, nu ezita să mai aplici încă un strat!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Nu trebuie să te temi de corticosteroizii aplicați pe piele (dermocorticoizi): aceștia nu au efectele secundare asociate uneori cu corticosteroizii administrați pe cale orală. Este important să urmezi indicațiile medicului în ceea ce privește cantitatea aplicată, ritmul de aplicare și durata tratamentului.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL este o gamă de produse de îngrijire a pielii care răspunde perfect nevoilor pielii uscate predispuse la eczeme atopice pentru întreaga familie, datorită acțiunii sale anti-prurit și formulelor sale care pot fi utilizate încă de la naștere.

Îngrijirea pielii atopice
Sus