AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Cuprins

Mă mănâncă: este eczemă sau psoriazis?

Observi pete roșii sau mici bule ca de apă la suprafața pielii, simți furnicături și mâncărimi: este timpul să ameliorezi situația! Dar cu astfel de simptome, este vorba de o criză de eczemă sau de psoriazis? Este adesea ușor să le confunzi și, pentru a evita să faci greșeli, ar trebui să consulți un medic. Între timp, îți oferim câteva sfaturi despre cum să le diferențiezi și, astfel, să le ameliorezii mai bine.

Eczema de contact și psoriazisul:
cum le poți deosebi?

Eczema de contact și psoriazisul sunt asemănătoare: aceleași simptome la prima vedere, același caracter „necontagios”... Deci, cum le poți deosebi? Dacă este vorba de eczema de contact, vei vedea pete roșii difuze, cu vezicule mici care supurează. Dacă este vorba de psoriazis, petele roșii sunt bine definite, groase și acoperite de scuame (coji albe la suprafața pielii) și sunt localizate în partea inferioară a spatelui, pe scalp, pe coate și pe genunchi. Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile și articulațiile.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 473x473

Psoriazisul a apărut la mine la începutul anului școlar, în septembrie, care a fost o perioadă foarte stresantă pentru mine... Am crezut că este vorba de eczemă, deoarece petele arătau foarte asemănător. Dar medicul meu de familie a identificat rapid psoriazisul. În urma tratamentului, a fost nevoie de câteva săptămâni pentru ca simptomele să dispară.

Clara, 48 de ani.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriazisul:
care sunt cauzele și factorii declanșatori?

Psoriazisul este cauzat de o predispoziție genetică - adică, cel mai adesea tu sau copiii tăi l-ați moștenit. Cojile de psoriazis sunt cauzate de reînnoirea excesivă și accelerată a stratului exterior al pielii, epiderma. Apare mai frecvent în adolescență sau, la adulți, după vârsta de 30 de ani. Puseele de psoriazis sunt cel mai adesea cauzate de factori declanșatori cum ar fi oboseala, stresul, tulburările emoționale, iritația pielii, fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Psoriazisul:
cum îl tratezi?

Nu există un tratament complet pentru psoriazis. Gestionarea acestei afecțiuni constă în primul rând în îmbunătățirea calității vieții pacientului. Cu toate acestea, dermocorticoizii topici oferă alinare și permit ca afecțiunea să intre în repaus. Profesioniștii le combină din ce în ce mai mult cu ședințe de terapie UV, de terapie cu lumină sau cu laser. În toate cazurile, chiar și în afara fazei de puseu, ai grijă de tine: stresul este un factor declanșator sau agravant. De asemenea, trebuie să ai grijă să îți calmezi pielea, folosind emolienți pentru a reduce uscăciunea pielii și formarea de scuame... și pentru a-ți face viața mai confortabilă. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Sus