AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Cuprins

Cauzele eczemei de contact

Ți-ai luat cercei noi? Folosești un detergent de uz casnic? Copilul tău a schimbat șamponul? Eczema de contact (sau dermatita) rezultă, după cum sugerează și numele, din contactul pielii cu o substanță alergică. Noi îți oferim câteva sfaturi pentru a identifica ce a cauzat alergia, dar nu ezita să consulți un dermatolog sau un alergolog pentru a evita viitoarele erupții. 

Dermatita alergică de contact în cifre

3 zile

pot trece înainte de orice reacție*

15 zile

este durata medie a simptomelor*

2

faze: o fază de sensibilizare și o fază de manifestare*

Eczemele de contact:
care sunt cauzele ?

Este o inflamație a pielii care apare atunci când aceasta a întâlnit un alergen. Odată ce a fost pus un diagnostic (și eczema atopică, care este un tip complet diferit de eczemă, a fost exclusă ca și cauză a simptomelor), trebuie identificat agentul responsabil. Tu sau copilul tău ați folosit recent lac de unghii, haine sau parfum? Sau ați atins o vopsea sau un ulei industrial? Nu ezita să enumeri produsele pe care le-ai folosit recent și să te uiți pe spatele produselor pentru a vedea dacă există alergeni. Unele materiale pot provoca reacții alergice: metale, materiale plastice, fibră de sticlă sau anumiți coloranți. De aceea, este necesar să se determine și factorul responsabil de reacția alergică.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Eczemele de contact:
o alergie imprevizibilă

Pentru ca situația să fie și mai gravă, este posibil să dezvolți brusc o alergie la un produs sau la o substanță pe care o tolerai înainte foarte bine. Prin urmare, eczema de contact poate să apară și după o sută sau o mie de contacte cu alergenul, fără să fi existat vreodată o alergie înainte! Cu toate acestea, unele profesii sunt mai expuse la substanțe chimice alergenice (construcții, coafură sau industria de înfrumusețare), ceea ce crește șansele de a dezvolta la un moment dat eczeme alergice de contact. Dacă te afli în această situație, cel mai bine este să porți echipament de protecție sau mănuși ca măsură de precauție.

Eczemele alergice de contact:
un „efect întârziat

Leziunile apar în medie la trei zile după contactul cu alergenii. Această perioadă poate fi prelungită la 10 zile dacă este primul contact cutanat cu alergenul. Prin urmare, s-ar putea să fie nevoie să te întorci puțin pentru a afla ce nu a fost tolerat de piele, ceea ce face uneori dificilă identificarea factorului declanșator. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

De câteva luni foloseam un produs de uz casnic nou, ușor agresiv. Aveam mâinile pline de pete. Mi-a luat ceva timp să identific problema. Mi-am tratat eczema, apoi am purtat mănuși și mi-am schimbat produsele de uz casnic. Și totul a revenit la normal!

Anne-Claire, 32 de ani.
Sus