AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-HAIR_LARGE_2021

Calmarea dermatitei atopice de pe scalp

Tu sau copilul tău suferiți de eczemă atopică la nivelul scalpului. Rezultatul: pete roșii, cruste (uneori chiar mătreață) și mâncărimi foarte neplăcute. Cum putem avea mai multă grijă de acest scalp fragilizat? Am pregătit o fișă practică pentru a te ajuta să înveți ce obiceiuri trebuie să adopți. 

 • La sugari și copiii mici (până la vârsta de 2 ani), este frecventă și este similară cu „dermatita seboreică”, care poate fi recunoscută prin prezența unor scuame (sau cruste) gălbui, unsuroase și destul de groase pe scalp. După vârsta de 18 luni până la 2 ani, aceste simptome devin mai puțin frecvente. 
   
 • Aceste leziuni pot apărea la adulți, mai ales dacă alte părți ale corpului sunt afectate de dermatita atopică. În acest caz, ele arată ca o eczemă „clasică”, fie că sunt uscate, fie că supurează. 
   
 • Rețineți că adolescenții pot fi afectați de o „dermatită specifică a capului și gâtului”. 

Dermatita seboreică este eczemă?

Deoarece dermatita seboreică provoacă pete albe sau galbene pe scalp (mătreață la adulți și cruste de lapte la sugari) și uneori mâncărimi, este adesea confundată cu eczema. Deși simptomele sunt similare, cauzele sunt destul de diferite, deoarece inflamația nu este cauzată de o reacție alergică, precum eczema de contact, sau de un factor genetic, precum eczema atopică. Cauza acestei dermatite este încă greu de determinat, dar se pare că este parțial atribuită unei ciuperci microscopice care provoacă inflamații în zonele corpului în care producția de sebum este cea mai mare (inclusiv pe scalp). 

 • Aplică tratamentul medical pentru eczemă prescris de medicul tău dermatolog.
   
 • Aplică un produs emolient de îngrijire a pielii cel puțin o dată pe zi. Trucul? Aplică-l pe scalp sub formă de mască, lasă-l să acționeze peste noapte... și clătește bine dimineața cu un șampon blând.
   
 • Alege un șampon blând, potrivit pentru scalpul uscat.
   
 • Fă duș cu apă călduță, limitând dușul la 5 minute.
   
 • Usucă părul cu prosopul, fără a-l freca.
   
 • Periază ușor părul cu o perie cu peri moi, evitând să folosești un pieptene.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Dermatita atopică apare uneori la nivelul scalpului. Prin urmare, este important să folosești un șampon adecvat împreună cu tratamentul prescris de dermatolog. Pentru a face acest lucru, alege un șampon blând, formulat să minimizeze riscul de alergie.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

Alte sfaturi pentru pielea atopică
 

CORP ȘI PĂR

EXOMEGA CONTROL

Gel de curățare emolient pentru corp și păr

Acest gel de curățare emolient pentru corp și păr curăță delicat (față, corp, păr), calmează și protejează pielea uscată, atopică, predispusă la eczeme, încă de la naștere.

Gel de curățare EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL
Sus