AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Calmează dermatita atopică de pe față

Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de „eczemă atopică”, este o dermatoză inflamatorie cronică (afecțiune a pielii), caracterizată prin alternarea de fazede puseu cu perioade de repaus. Are o predispoziție genetică și afectează în principal copiii, dar uneori persistă până la vârsta adultă. Pe față, dermatita atopică se dezvoltă adesea în pliuri: în spatele urechii sau pe pleoape. Pentru tine, copilul sau bebelușul tău: ce ar trebui să eviți să faci pentru a gestiona mai bine eczema atopică de pe față? Rețeta corectă presupune tratarea și calmarea pielii. Toate sfaturile noastre în această fișă practică.

  • La nivelul feței, dermatita atopică se dezvoltă adesea pe pleoape, unde pielea este subțire, se usucă ușor și are „goluri" care favorizează depunerea de alergeni și apariția iritațiilor. 
     
  • Pete roșii, cu contur neregulat, care sunt acoperite cu vezicule mici, ce provoacă mâncărimi și supurează. 
     
  • În prezent, 20% dintre copii sunt afectați, caz în care simptomele încep în primele trei luni de viață, precum și 2 până la 3% dintre adulți.

De ce ar trebui să eviți utilizarea dischetelor din bumbac pentru curățarea feței?

Chiar dacă par moi, trebuie evitată frecarea bumbacului pe pielea fragilă. Pentru a te demachia și a-ți curăța fața (sau pe cea a copilului tău), optează pentru un masaj circular cu degetele, folosind un produs potrivit pentru pielea atopică, înainte de a clăti cu apă călduță și de a îți usca fața tamponând-o cu un prosop. 

  • Este necesar un consult medical pentru a găsi îngrijirea potrivită. Apoi, aplică îngrijirea recomandată în fiecare zi. 
     
  • Aplică un emolient o dată sau de două ori pe zi pe zonele uscate ale feței pentru a întări bariera cutanată, pentru a reduce senzația de mâncărime asociată cu pielea uscată și pentru a reduce frecvența crizelor.
     
  • Adoptă o rutină care combină un produs de curățare emolient cu un balsam, o cremă sau un lapte emolient.
     
  • Alege un detergent ultra-delicat fără săpun și clătește cu apă caldă. Și nu uita să te usuci prin tamponare - nu freca niciodată! 
     
  • În cazul adulților, evită machiajul cu produse „clasice”, care astupă porii și împiedică pielea să respire sau cu o formulă care conține agenți agresivi pentru pielea fragilă. Optează pentru produse de machiaj medicale, hipoalergenice și non-comedogenice (vândute în farmacii) și folosește un fond de ten lejer.
     
  • Dacă apar mâncărimi, optează pentru senzația de frig (în loc să cedezi scărpinatului!) Aplică o pungă cu gheață sau cuburi de gheață (într-o cârpă curată) pe zonele afectate. Vezi mai multe sfaturi despre cum să atenezi mâncărimile.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Fața este o parte a corpului foarte expusă (vânt, variații de temperatură, soare etc.) și, prin urmare, este mai predispusă la senzații de disconfort. Nu ezita să reaplici produsul emolient sau balsamul de buze în timpul zilei. De asemenea, nu uita să aplici protecție solară.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

Alte sfaturi pentru pielea atopică
 

Sus