AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Cuprins

Calmarea eczemei de contact de pe față

Eczema sau dermatita alergică de contact de pe față se poate dezvolta oriunde, dar se întâlnește mai ales pe urechi, buze și pleoape, care sunt niște zone deosebit de sensibile. Simptomele eczemei pot apărea între trei și 10 zile de la contact, ceea ce face uneori dificilă identificarea agentului declanșator, așa că îți prezentăm câteva sfaturi pentru a te ajuta să identifici alergenul care ar fi putut să o provoace. De asemenea, îți vom împărtăși cele mai bune modalități de a trata dermatita alergică de contact de pe față și de a calma această zonă sensibilă. 

 • Pete roșii difuze (cu margini neregulate) responsabile de prurit cutanat (mâncărime severă),
   
 • Vezicule transparente umplute cu lichid care se rup și supurează (adesea din cauza scărpinatului),
   
 • Uneori, eczema este însoțită de umflarea țesuturilor (edem), în special pe pleoape.

Care este diferența dintre eczema de contact și iritație?

Eczema de contact este o reacție alergică, cauzată de simplul contact cu un alergen, în timp ce dermatita iritantă apare ca urmare a agresorilor fizici (cum ar fi frecarea) sau chimici asupra pielii, dar fără implicarea unui alergen. Dermatita iritantă apare la scurt timp după contact și se manifestă prin arsuri cutanate (vizibile sau resimțite).

 • Identifică alergenul în cauză pentru a-l „elimina”: bijuteriile (deseori din nichel) sau accesoriile purtate în apropierea feței sau pe față, machiajul, substanțele transferate de pe mâini pe față (cum ar fi un produs de uz casnic, un parfum sau o ojă de unghii, de exemplu).
   
 • Demachiază-te și spală pielea cu un produs foarte blând sau chiar cu o spumă de curățare pe bază de cupru și zinc.
   
 • Apoi, aplică zilnic dermocorticoizii prescriși, numai pe leziuni, iar dacă este necesar, aplicați o cremă reparatoare.
   
 • Dacă te machiezi, acoperă doar părțile feței care nu sunt afectate și optează pentru produsele de machiaj disponibile în farmacii.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Observații din partea expertului

Eczema de contact dispare după câteva zile de tratament. Îngrijirea pielii este un aliat prețios pentru a calma iritațiile și a ajuta pielea să se refacă.

Dr. Marco Ambonati, Dermatolog

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

 Sfaturi suplimentare privind eczema de contact
 

Sus