AD_NUTRITION_MATURE-SKIN-WOMAN_LARGE_2021
Cuprins

Care sunt efectele soarelui asupra pielii?

La 20 de ani, pielea se bronzează, iar soarele nu pare să afecteze tinerețea pielii noastre. La vârsta de 30 de ani apar primele riduri cauzate de soare, iar la 40 de ani apar petele întunecate atunci când expuneți pielea la razele UV. Desigur, este vorba și de procesul natural de îmbătrânire a pielii, dar nu în mod exclusiv. Efectele soarelui tind să accelereze acest fenomen. Cum? Îți explicăm noi totul.

Razele UV fac ravagii în nucleul celulelor

Aproape 90% din razele UVB și 80% din razele UVA sunt blocate în mod natural de piele, dar procentul rămas ajunge mai mult sau mai puțin adânc în pielea noastră, în funcție de persoană. Atunci când razele ultraviolete ajung la celule, acestea provoacă stres oxidativ, cauzat de radicalii liberi. În mod normal, acest stres oxidativ este corectat prin mecanisme naturale de reglare. Dar, odată cu vârsta și în cazul unei expuneri prelungite la razele UV și, în special, la razele UVA, acest mecanism este afectat și numărul radicalilor liberi crește.
Consecința directă a acestui stres oxidativ este o alterare a sănătății celulelor. De exemplu, razele UVA pot afecta diviziunea celulară corectă și, astfel, pot reduce capacitatea naturală de reparare a pielii. În mod similar, acestea pot deteriora anumite proteine celulare care devin toxice pentru celulă. În mod normal, aceste toxine sunt eliminate în mod natural de către celule, dar și în acest caz, sub acțiunea razelor UVA, acest metabolism este alterat și funcționează defectuos.
Astfel, stresul oxidativ duce la degradarea elastinei și a colagenului, ceea ce duce la lăsarea pielii, prin pierderea elasticității și a fermității, precum și la perturbarea melanocitelor. 

Notă: efectul soarelui se manifestă, în general, mai devreme în cazul persoanelor cu pielea albă, care este mai puțin rezistentă la razele UV.

Care sunt semnele de îmbătrânire a pielii?

Pete, riduri... semnele inevitabile ale îmbătrânirii pielii

Apariția petelor pigmentare

 Îmbătrânirea pielii duce la apariția unor pete care nu existau înainte. Aceste semne sunt vizibile în special pe zonele expuse, cum ar fi fața, mâinile sau zona pieptului. Cele mai frecvente sunt petele pigmentare (hiperpigmentare), cu diferite grade de intensitate. Cunoscute și sub numele de „pete de bătrânețe”, deși pot apărea la orice vârstă, ele nu sunt periculoase pentru sănătate. Ele reflectă pur și simplu o disfuncție la nivelul melanocitelor, celulele care pigmentează pielea. Această disfuncție funcționează și în sens invers, cu apariția petelor albe (hipopigmentare) pe piele.

De ce favorizează soarele apariția ridurilor?

Alte semne ale foto-îmbătrânirii sunt ridurile, mai mult sau mai puțin pronunțate, care sunt rezultatul pierderii tonusului, elasticității și fermității pielii, dar și a uscăciunii acesteia. Nu uita că o expunere prea mare la razele UV accelerează toate aceste semne.

Adoptarea unui stil de viață sănătos pentru o prevenție mai bună

Nu există un leac miraculos, dar stilul de viață sănătos și responsabil este un aliat important în protejarea pielii, a capitalului de rezistență la soare și a tinereții acesteia. Cu alte cuvinte, nu ezita: 

  • Să aplici o protecție solară adecvată ori de câte ori te expui la soare.
     
  • Să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, de preferință bogată în antioxidanți.
     
  • Să eviți să stresezi pielea cu alți factori nocivi, cum ar fi fumatul sau alcoolul.
     
  • Să îți cureți și hidratezi bine pielea noaptea: pielea trebuie să fie bine curățată și hidratată corespunzător pentru a încerca să întârzie îmbătrânirea pielii.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Informații suplimentare

Alte sfaturi pentru pielea sensibilă la soare
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Ovăzul Rhealba®: unic în lume

Ovăzul Rhealba®, comoara noastră cultivată prin agricultură ecologică, este ingredientul activ vegetal cu proprietăți dermatologice reechilibrante, calmante și reparatoare, prezent în toate produsele noastre.

OVĂZ RHEALBA® 

Sus