Nu toată lumea reacționează la fel la soare. Care este cel mai mare risc? Cancerul de piele, ce reprezintă un sfert din totalul cancerelor diagnosticate. în joc intră mai mulți factori: rezistența ta naturală la soare, fototipul pielii tale, istoricul familiei tale și chiar numărul de alunițe pe are le ai ...
Primul lucru care trebuie știut este că toți suntem născuți cu o prețioasă rezistență naturală la soare.
Pe scurt, aceasta este cantitatea maximă de ultraviolete pe care un individ o poate suporta pe durata vieții fără riscul de a dezvolta cancer. Nu toată lumea are aceeași rezistență naturală la soare. Rezistența este determinată de fototipurile pielii. Această clasificare se bazează pe capacitatea de bronzare a pielii noastre, care merge de la pielea care se arde ușor, adică pielea de culoare deschisă de exemplu, la pielea mai închisă la culoare, care se bronzează mai ușor. Chiar dacă rezistența naturală la soare diferă în funcție de fototipul de piele, toate tipurile de piele sunt fragilizate de soare.
Aici se găsește paradoxul radiației solare: pe de o parte permite sinteza Vitaminei D, o sursă de bine care ne asigură un ten luminos, bronzat; pe de altă parte, din păcate, pielea noastră nu se mai poate apăra de una singură, deoarece rezistența ei naturală la soare a fost epuizată. Consecința? Arsura solară (eritem actinic), îmbătrânirea accelerată a pielii (fotoîmbătrânirea), imunosupresia (o scădere a imunității pielii), intoleranța la soare (fotodermatoza) și cancerele de piele care reprezintă în prezent un sfert din cancerele diagnosticate (sursă: OMS, 2015).
Cine are cel mai mare risc de a dezvolta un cancer de piele? Persoanele cu pielea foarte albă, cu mai mult de 50 de alunițe pe corp sau cu membri din familie care au avut deja cancere de piele.
Există 2 tipuri de cancere de piele: carcinom în 90% din cazuri, cu o frecvență ce crește odată cu vârsta sau melanom, un cancer mai grav legat de majoritatea arsurilor solare experimentate în copilărie.